Ermeni Yemekleri ve Kültürü Hakkında



Ermenistan kültürel mirası ve gelenekleri bakımından zengin bir ülkedir. Bazı gelenekler binlerce yıl öncesine dayanırken, halkı gibi onlar da modern çağa uyum sağlamak için gelişti ve bugün hala kutlanıyor. Ermenistan kültürü, halkın coğrafyası, dili, inancı, edebiyatı, mimarisi, dansı ve müziğine dayanan birçok unsuru kapsar.



Ermenistan Hristiyanlık
Ermenistan, Hristiyanlığı MS 301’de devlet dini olarak kabul eden ilk ülkedir. Hristiyanlık, daha önce Mesih'in iki öğrencisi Bartholomew ve Thaddeus tarafından ilk yüzyıl boyunca (MS 60-68) Ermenistan’a tanıtılmıştı. Asortan ve Kapadokya'dan Ermenistan'a geldiler. Görkemli aileleri ve sıradan insanları vaftiz ettiler ve “Ermeni dünyasının ilk aydınlatıcıları” olarak biliniyorlar.

Ermeni Dili
Ermeni dili, bazı 5000 yıl önce veya belki de yakın zamandaki bir araştırmaya göre 7,800 yıl kadar erken bir tarihte Hint-Avrupa farklılaşmasının ve dağılmasının erken dönemine dayanıyor. Ticaret ve fetih dili değiştirmeye zorlayarak halkın kelime haznesine yeni kelimeler ekledi. Ermenice yazılmış edebiyat ve kitaplar 4. yüzyılda ortaya çıktı. Klasik Ermeni veya Grabar olarak adlandırılan o zamanın yazı dili, 19. yüzyıla kadar çeşitli değişikliklerle Ermeni edebi dili olarak kaldı. Bu arada, konuşulan Ermeni yazılı dilden bağımsız olarak gelişmiştir. Ermeni toplulukları coğrafya ya da politika ile ayrılınca birçok lehçe ortaya çıktı ve bu lehçelerin hepsi karşılıklı olarak anlaşılabilir değil. İngilizce iş dünyasında popüler bir dildir.

Ermeni müziği
Ermeni kültürünün en önemli parçalarından biri çok geleneksel tarzı korurken, son yıllarda müziğin yeni formlar getirdi müzik vardır. Bu, tüm opera dönemine de katılabilecek olan Erivan Opera Binası'ndaki güzelce yenilenmiş Aram Khachaturian Konser Salonu'nda sahne alan dünya standartlarındaki Ermeni Filarmoni Orkestrası ile kanıtlanmaktadır. Buna ek olarak, Komitas Quartet, Hover Oda Korosu, Ermenistan Ulusal Oda Orkestrası ve Serenade Orkestrası dahil olmak üzere birçok oda topluluğu müzisyenlikleriyle tanınıyor.


Ermeni dansı
Ermeni dans mirası, Yakın Doğu'da en eski, en zengin ve en çeşitli olanlardan biri olmuştur. MÖ 5. binden üçüncü binyıla kadar, Ermenistan'ın yüksek bölgelerinde, ülke dansı sahnelerinin kaya resimleri var. Bu danslara muhtemelen belirli türden şarkılar ya da müzik enstrümanları eşlik etmiştir. 5. yüzyılda, Khorene Musaları (Movsés Khorenats'i) kendisinin Aram'ın eski soydaşlarının (yani Ermeniler) şarkı sözleri ve şarkıları ve dansları için baladlarda bu şeylerden (epik masallar) nasıl bahsettiğini duymuştu.

Ermeni Edebiyatı
Edebiyat, MS 401 yıllarında Ermenistan'da, Mesrop Mashtots'un Ermeni alfabesini oluşturmasıyla başladı. 5. yüzyılda gerçekleşen bu olay, Ermeni Edebiyatının en önemli dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Edebi sanatların çoğunluğu Khorene Musa tarafından yaratılmıştır. Yıllar boyunca, edebiyatın unsurları hikayeler ve mitler nesiller boyunca aktarıldıkça değişti.


Ermeni Sanatı
Erivan'daki Ulusal Sanat Galerisi'nde, Orta Çağ'a kadar uzanan, Ermenistan'ın zengin masallarını ve zamanlarının hikayelerini gösteren 16.000'den fazla eser bulunmaktadır. Ayrıca birçok Avrupalı ​​usta tarafından tablolara ev sahipliği yapar. Modern Sanat Müzesi, Çocuk Resim Galerisi ve Martiros Saryan Müzesi, Erivan'da sergilenen dikkat çekici diğer güzel sanat koleksiyonlarından sadece birkaçı. Dahası, birçok özel galeri faaliyet gösteriyor ve her yıl daha fazla açılış sergiliyor ve sergileniyor.

Ermeni Mimarisi
Klasik Ermeni mimarisi dört ayrı döneme ayrılır. İlk Ermeni kiliseleri, 4. ve 7. yüzyıllar arasında inşa edildi; Ermenistan'ın Hristiyanlığa dönüşmesi ile başladı ve Arapların Ermenistan'ı işgal etmesiyle sona erdi. İlk kiliseler çoğunlukla basit bazilikalardı, bazıları ise yan apsistir. 5. yüzyılda merkezdeki tipik kubbe konisi yaygın olarak kullanılmıştı. 7. yüzyılda, merkezi planlı kiliseler inşa edilmişti ve daha karmaşık bir niş payandası ve ışıltılı Hrip'simé tarzı oluşmuştu. Arap işgali sırasında, şu an klasik Ermeni mimarisi olarak bildiğimiz şeylerin çoğunu oluşturdu.
Ermenistan Halı Dokuma
Her ne kadar kadınlar Ermeni cemaatlerinde tarihsel olarak halı dokumasına hükmediyor olsalar da, Karabağ'da öne çıkan birçok halı dokumacının erkek olduğu bilinmektedir ve bazı durumlarda bütün aileler sanatı ele geçirmiştir. Ortaçağ döneminde Artsakh olarak adlandırılan bölgedeki en eski Ermeni halısı, Banants köyünden (Gandzak yakınında) ve 13. yüzyılın başlarına kadar uzanır. Ermeni halı kelimesi şanlı, tarihi kaynaklarda ilk kez kullanıldığında, Artsakh'taki Kaptavan Kilisesi'nin duvarında 1242-1243 Ermeni kitabesinde kullanılmıştır.

Ermeni  mutfağı
Ermeni mutfağı , farklı tat ve aromaların bir arada olduğu Ermenistan tarihi kadar eskidir. Yiyecekler genellikle belirgin bir kokuya sahiptir. Doğu ve Akdeniz mutfağı ile yakından ilgili, çeşitli baharatlar, sebzeler, balıklar ve meyveler benzersiz yemekler sunmak için bir araya geliyor. Ermenistan da şarabı ve brendi ile ünlüdür. Özellikle, Ermeni konyak dünya çapında tanınmıştır (birkaç ödülün sahibi) ve İngiliz Başbakanı Sir Winston Churchill tarafından en sevdiği kişi olarak kabul edildi. Genellikle bugünün yemeği olarak anılır.
  • Ermeni mutfağının çok önemli bir yönü Lavaş denilen geleneksel ekmek 2014 yılında “Lavaş, Ermenistan'da bir kültürün ifadesi olarak geleneksel ekmeğin hazırlanması, anlamı ve görünümü” UNESCO İnsanlık'ın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsilci Listesine dahil edildi .
  • Ermeni çorbası Khaş'ın Ermeni mutfağında kendine has eşsiz bir yeri var. Hays ismi, "kaynamak" anlamına gelen Ermeni fiilinden (Ermenice: խաշել) gelmektedir. Başlangıçta khashoy adı verilen yemeğe bir dizi orta çağ Ermeni yazarları, örneğin Grigor Magistros (11. yüzyıl), Mkhitar Heratsi (12. yüzyıl), Yesayi Nchetsi (13. yüzyıl), vb.
  • Nar, doğurganlıkla sembolik birliği ile bu ulusu temsil ediyor. Kayısı ulusal meyvedir. Roma döneminden beri, kayısı kelimenin tam anlamıyla "Ermeni Eriki" olarak çevrilmiş Prunus Armeniaca olarak biliniyordu. Ansiklopedi.com'a göre, "Bu güne kadar popüler bir Ermeni içeceği tan, su ve ekşili yoğurt karışımıdır".

Yorumlar

Popüler Yayınlar