Armenian Dolma Recipe



Ermeni Usulü Karışık Dolma Tarifi



Dolma, Orta Doğu, Rusya ve Kafkasya'da yaygındır. Her millet onu farklı şekilde hazırlar, ancak Ermeni dolması denenmesi gereken bir şeydir.
Ermeniler, Yeni Yıl ve diğer etkinliklerde özel konuklara dolma servisi yapmaktadır. Bu milletin gururu. Dolma'nın en ünlü maddesi, bu yemeğe özel lezzet veren üzüm yaprağı. Dolma genellikle lahana yapraklarından yapılır ve sebzelere doldurulur. Yaz aylarında popüler olan patlıcan, biber ve domates, yaz güneşi altında olgunlaşır. Ne yazık ki, elimde üzüm yaprakları yoktu ve lahana yaprakları ve sebzelerle hazırladım.
Her şeyden önce, doldurulması gereken harcı hazırlamanız gerekir. Kıyılmış et (sığır eti ve domuz yağı) alın ve biraz tereyağı, salça, doğranmış soğan, yarım bardak sıcak su, bir bardak pirinç ekleyin ve karışımı fesleğen ve tuzlu, taze maydanoz, kişniş ve dereotu ile süsleyin. Daha sonra tuz, siyah ve kırmızı toz biber ekleyin. Karışımı ellerinizle yoğurun ve dinlenmeye bırakın.


Dolma yapımının ikinci aşaması, hazırlığı içerir. Patlıcan, soğan, biber (tercihen renkli), domates ve yeşillikleri su altında yıkayın. Bunları kurutun ve patlıcan, biber ve domates içeriğini boşaltın. Patlıcanları iki parçaya bölebilir ve cam şekilli formları parçalara ayırabilirsiniz. Biraz su kaynatın ve lahana yapraklarını 3-5 saniye bekleterek içine batırın. Sıcak su yaprakları yumuşatır, böylece onları yuvarlayabilirsiniz.


Daha sonra, tüm malzemeler hazır olduğunda doldurmaya başlayın. Öncelikle, lahana yapraklarına kütlenin bir çay kaşığı ekleyin, puro benzeri bir form vererek onları yuvarlayın ve bir daire oluşturarak tencereye koyun. Lahana yaprakları bittiğinde, sebzeleri alın ve kitle ile doldurun. Onları lahana silindirlerinin üzerine koyun ve üstüne bir tabak koyun, dolmaları örtmek için bir miktar sıcak su ekleyin ve hafif bir ateşe koyun. Pirinç pişirildiğinde dolma hazır olur. Afiyet olsun!

malzemeler

  • 1kg kıyma
  • 200g domuz yağı
  • 1 orta boy lahana
  • 2 soğan
  • 250g pirinç
  • 200 g tereyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı kırmızı ve karabiber
  • fesleğen,kimyon, maydanoz, kişniş, dereotu

Talimatlar

  • 1Kıyılmış eti alın ve pirinç, sıcak su, doğranmış soğan, tereyağı, salça, yeşillikler ekleyin.
  • 2Patlıcan, soğan, biber, domates ve yeşillikleri su altında yıkayın.
  • 3Onları doldurmak için sebzelerin içeriğini boşaltın.
  • 4Lahana yapraklarını sıcak suda 3-5 saniye bekletin.
  • 5Doldurmaya ve yuvarlanmaya başlayın ve pirinç pişinceye kadar pişirin. Afiyet olsun!
Biber dolması tarifi
Biber dolmasının malzemelerini yapacağınız kişi sayısına göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Vereceğimiz malzemelere göre orta boy biberlerden 10 biber dolması çıkmaktadır. Biber dolmasını tencerede ocakta pişirebileceğiniz gibi aynı zamanda fırın tepsisine dizerek fırında da pişirebilirsiniz.
Malzemeler
· Yarım kilo dolmalık biber
· 2-3 tane orta boy soğan
· 1 su bardağı kadar pirinç
· Sıvıyağ
· Maydanoz
· Kimyon
· Nane
· Yenibahar
· Birkaç tane domates

· Zeytinyağı
-Pişirmek için su
Bu malzemeleri eksiksiz şekilde kullanmalısınız. Eğer daha fazla biber dolması elde etmek için veya bir kilo biber dolması için iç yapacaksanız malzemeleri iki katına çıkarmalısınız. Malzemeler tam ölçülü ve eksiksiz bir şekilde yapıldığında istenilen sonuç elde edilecektir.
Biber dolması nasıl yapılır?
Öncelikle biberlerin başını çıkarıp güzelce temizleyiniz ve yıkayınız. Ardından dolmanın iç harcını hazırlamak için uygun bir tencere içine yağı koyarak soğanları ince yemeklik doğrayıp yağın içinde iyice, pembeleşene kadar kavurunuz. Daha sonra soğanların üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave ediniz. Birer çay kaşığı kadar baharatları da ekleyerek iyice karıştırınız. Bu karışımı biraz kavurunuz.
Daha sonra temizlediğiniz biberleri harç ile doldurunuz. Doldururken ise çok fazla veya çok az doldurmayınız. Çok fazla sıkıştırmayınız. Çok fazla sıkıştırıp doldurursanız dolmalık biberleriniz çatlar ve pirinçler taşar. Daha sonra biberlerin üzerini domates ile kapatıp tencereye diziniz. Yarısına kadar sıcak su ilave ediniz. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz ve üç dört yemek kaşığı sıvıyağı veya zeytinyağı gezdiriniz ve pişirmeye bırakınız. Biberler yumuşadığında ocağın altını kapatınız. Afiyet olsun.


Yorumlar

  1. Ermeni dolması, 250 gram pirince en az iki kilo soğan ile yapılır. 2 tane soğan yetmez.

    YanıtlaSil
  2. Soğan nekadar bol olursa okadar lezzetli olur amk sala

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar