Antik Ermeni Yemekleri- "Ker U Sus" (Ye ve Sus)


Uruguay'da büyürken büyükannem her zaman Ermeni yemeği olarak kabul ettiğimiz yemekler yapardı. Ancak Ermenistan'ı ziyaret ettiğimde yemek çok farklıydı. Osmanlı imparatorluğu tarafından fethedilen eski bir Ermeni krallığının bölümlerinden gelen ailem, bu durumda, Maraş, bu bölgelerde karmaşık karışık kökenleri olan gelenekleri korudu. Büyüdüğüm yemeklerin çoğu Ermenistan'da sıradışı ve İstanbul'un mutfaklarında kolayca bulunabiliyor.
Bu nedenle konuya her zaman hayran kaldım. Ermeni nedir ve türkçe nedir? UNESCO Ermenilere lavaş, tonir olarak bilinen sıcak kil fırının kenarlarına hamur keserek yapılan ince ekmek oldu. Ancak diğer birçok ortak yemek Osmanlı mirası olarak kabul edilir. Bir zamanlar New York'lu bir makaleyle büyülenmiştim, bu mirası korumaya çalışan bir adam hakkında , büyük anneannelerin yaptığı gibi tarifler pişiriyordum. Yine de geleneksel Ermeni yemekleri için bu tür bir koruma çalışması yapan birini bulamadım.
Geçen yıl İstanbul'da bir gün, Osmanlı ve Ermeni mutfağının ortak kökenlerini araştırmak için biraz zaman geçirecek bir projem vardı. Bugün, seninle turist kesinlikle onların sırasında denemelisiniz bazı eski Ermeni yemekleri, paylaşmak istediğiniz Ermenistan etrafında seyahat . Herkes tolma, khorovats, kyufta ve basturma'yı bilir. Bu geleneksel yemekler daha az tanınmakla birlikte, en zorlu lezzetleri kesinlikle memnun edecektir.  

Ker u Sus

Ermeni yemeği kerut sus ülkede eski zamanlardan beri hazırlanmıştır. Adının çok eğlenceli bir çevirisi var: “ye ve sessiz ol.” Bu ismin kökeniyle ilgili ilginç bir hikaye var. Halk geleneğinde olduğu gibi, küçük bir Ermeni köy ailesinde, küçük bir çocuk çok kötü bir şekilde yedi ve annesini çok üzdü. Et gibi besleyici yiyecekleri reddetti ve sadece patatesleri sevdi. Bir gün,oğlu ile yalvarmaya çalışmaktan bıkmış bir kadın, akşam yemeğinde patates kızartmaya başladı. Aynı zamanda kocası ve kendisi için acı biberli dana yahnisi yapmaya karar verdi. Aceleyle yemeğe servis yaparken, kadın patatesleri baharatlı etle birlikte çocuğun tabağına nasıl koyduğunu farketmedi. Çocuk ağlamaya başladı ve annesi Ermenice bağırdı: ye ve sus! Hiç kimse bu hikayenin doğru olup olmadığını bilmiyor, ama gerçek şu: Ulusal mutfağın en eski yemeklerinden biri. Oldukça kolay hazırlanır: dilimlenmiş patatesler soğanla kızartılır ve ardından dana eti ile pişirilir. Tarifi tamamlamak için acı biber ve taze otlar eklenir.

Aveluk Çorbası

Aveluk veya at kuzukulağı çok besleyici bir bitki ve Ermeni mutfağının temel bir örneğidir. Ermeni ler , dağlarda onu toplamak kurutun ve daha sonra ondan çok lezzetli yemekler hazırlamak. Ermenistan'da, aveluk sadece lezzetli değil, aynı zamanda soğuk algınlığına karşı çok etkili olduğu için, çoğunlukla soğuk havaların başlamasıyla pişirilirler. Aveluk birçok lezzetli çorba yapmak için kullanılır. Bunlardan bazıları bulgur veya mercimek, taze sarımsak ve tatlı kuru kayısı ve ekşi erik gibi kuru meyvelerdir.

Tshvzhik

Ermeni ulusal mutfağı lezzetli ve çeşitli et yemekleri ile ünlüdür Ermeniler ayrıca sakatat içeren ilginç tariflere sahiptir. En popüler etkenlerden biri, önceden kızartılmış soğan ve domates salçası ile birlikte demlenmiş, kavrulmuş dana eti karaciğer yemeği olan tzhvzhik. Tuz, karabiber ve kişniş ile baharatlanır.

Kavurma


Kavurma, eskiden beri Ermenilerin hazırladıkları bir başka yıldız et yemeğidir. Kavurma'nın lavaş kadar eski olduğunu bile söyleyebiliriz. Eski zamanlarda, buzdolabının olmadığı yerlerde, Ermeniler eti yağda nasıl koruyacaklarını ve uzun süre saklayacaklarını öğrendiler. Kavurma ağırlıklı olarak kesim mevsiminde, yani sonbaharda pişirilir. İlk konser tuzlanır, sonra haşlanır ve hafifçe kızartılır. tavuk eti kil kaplar içine yerleştirilmiş ve tereyağı ile kaplıdır.

Havits

Ermenilerin kızartılmış undan püresi pişirdiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Kahvaltıda hiç bu kadar yulaf lapası almayan bir Ermeni ile tanışmak nadirdir. Kimse bu olağandışı yemeği kimin ve ne zaman icat ettiğini hatırlamıyor. Sadece bir tavada unu altın renginde kızartmanız, ardından tereyağı ve şekeri ekleyip ardından kalın suyuna kadar sürekli karıştırarak sıcak suda pişirmeniz gerekir. Ayrıca biraz da süt ekleyebilirsiniz. Havitler, tarçınlı ve kuru üzümlü olarak servis edilebilir .

Nishasta

Nishasta, Ermeni mutfağının en gizemli yemeklerinden biri. Çok az sayıda modern Ermeni geleneksel olarak “uzun ömürlü bir reçete ve birçok hastalığın tedavisi” olarak bilinen bu yemeği biliyor. Geleneksel olarak, nishasta Javakhk Ermenileri tarafından hazırlandı.
Hazırlık süreci, tahıl bitkilerinin toplanmasından sonra sonbahar başında başlar. İlk olarak, buğday büyük kaynar tencerelere dökülür, böylece kabın dörtte biri boş kalır. Sonra suyla doldurulurlar ve güneşte bırakılırlar. Kırk gün içinde, tahıl suda demlenmelidir ve her gün Ermeni ev hanımları suyu değiştirir. Gerekli süreden sonra, nishasta olgunlaştığında, buğdayın ezilmesi işlemi başlar.
Antik çağda, buğday pamuklu bir bezle manuel olarak bastırıldı, şimdi bir kıyma makinesinden geçirildi ve daha sonra kabuğundan kurtulmak için birkaç kez süzülüyor. Böylece, büyük havzaların dibinde beyaz homojen kütle çöker, sertleşmeden sonra bir bezle kaplanır ve külle serpilir, böylece fazla nemi emer. Bu işlemin tamamlanmasından sonra, nishasta kurutulur ve parçalara ayrılır.
Bu arada, tüm işlem en az iki ay sürer. Bu tarifin nesilden nesile geçtiği söylenir. Her şeyin hazır olduğu gün, nishasta'dan hazırlanan yemeği denemek için bütün akrabalar bir masada toplandı. Tamamen eriyene kadar suya batırıldı ve daha sonra şeker ve tereyağı ile demlendi.
Bu formda, buğdayın çok kolay sindirildiği, vücudu temizlediği, hasarlı dokuyu restore ettiği, beslediği, metabolizmasını normalleştirdiği, vitamin ve mikro elementler ile doyduğu söylenir. Ayrıca yemeğin baş ağrısını tedavi edebileceği de söylenir. En iyi nishasta denemek istiyorsanız, o zaman Georgia Akhalkalaki'ye gitmek en iyisidir  Bu bölge bir zamanlar Büyük Ermenistan'ın bir parçasıydı, ancak şimdi Gürcistan topraklarında bulunuyor. Kasabanın nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Ermeniler, Akhalkalaki tarım pazarında nishasta satarlar. Ondan ilaç olarak içebileceğiniz bir çözüm hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar