Ermeni Usulü Baklava Tarifi




Baklava hamuru malzemeleri: 
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1  su bardağı yoğurt (çok sulu olmayacak)
yemek kaşığı sirke
yarım çay kaşığı tuz
4.5 silme su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
İçine serpmek için
2.5 su bardağı dövülmüş ceviz
Üzeri için:
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limon(küçük boy limon)
Bir fiske tuz
Yapılışı:
Öncelikle hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurunuzu 36 parçaya ayırın. 
Her bir bezeyi yuvarlayıp 20 dk dinlendirin. Bezeler 6 gruplar halinde açılacak. 6 bezeyi fincan tabağı büyüklüğünde açıp aralarına 1 tatlı kaşığı nişasta serpin ve üst üste dizin.
Elinizle hafif bastırarak hamuru biraz büyütün. Bu yöntem yufkalar çabuk kaymasın diye yapılıyor. Ardından bir oklava ya da merdane ile hamuru tepsi büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin.
12 bezeye de aynı işlemi uygulayın ve ortasına cevizlerden bolca koyun. İsteyen fısıtk da koyabilir.
Diğer 6'lı 3 beze grubunu da açıp üzerine cevizlerden serpiştirin. Hamurunuzu ister baklava dilimi ister kare şeklinde kesin. Eritilmiş tereyağ ve zeytinyağını baklavanın üzerine gezdirin. 
Daha sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbetin yapılışı: Şeker, su, tuz ve limonu tencereye koyup, ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın. Tuz şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
İçine limonu kabuklu atmayın. Çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dk. önce ekleyin. Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın, tam 30 dk. kaynatın.
Baklava soğuduktan sonra şerbeti ocakta ılınana kadar bekletin. Daha sonra dökün. En az 4 saat bekledikten sonra çıtır baklavalarınızı misafirlerinize servis edin.
Afiyet olsun...

Yorumlar

Popüler Yayınlar