Mezesiyle Bizi Altüst Eden Yerler

Bu hafta masalarımızı zenginleştiren, muhabbete can veren mezelerle huzurlarınızdayız. Bayılırız mezeye! “Aman ana yemekle uğraşmayalım, çeşit çeşit dolduralım masayı...” demişliğimiz çoktur.
Bu sebeple “En lezzetli mezeleri hangi marketlerde bulabilir, hangi meyhanelerde yiyebilirsiniz”in cevabını aradık.
İşte mezesiyle bizi alt üst eden İstanbul'daki meze restoranları!

Bir meze klasiği: Tuşba

Pangaltı ve Kurtuluş Caddesi’nde şöyle bir yürüdün mü bir sürü meze dükkanına rastlarsın. Ermeni, Türk, Rum mezelerinin vazgeçilmezidir bu semtler ve eve gelen davetsiz misafirler için adeta kurtarıcıdır. Tuşba da bu mezecilerden en iyi olanı. Bu beraberinde pahalı olmasını da getiriyor tabii. Camında yazan “Uzman Mezeci” unvanını layıkıyla taşıyorlar.
Ermeni mezesi topik, çerkez tavuğu, midye dolma, yaprak sarma, patlıcan ezmesi dükkanın çok satanlarından. Meze bölümü dışında ithal peynir çeşitlerinin, dana ve domuz etinin olduğu şarküteri bölümü de var.
Tuşba adres: Ergenekon Cad. 27/A, Pangaltı, İstanbul

Binbir meze masalları: Eleos

yabangee - istanbul meze mekanları
Önce Yeşilköy sonra da Beyoğlu’nun Beyaz Meyhanesi olan Eleos mezeleriyle almış başını yürümüş.
Levrek marine, Rumi ezme, soyalı uskumru, ahtapot kavurma, kuşkonmaz somon sarma, kabakçiçeği dolması, güveçte feta peyniri öyle her yerde bulamayacağınız lezzetlerden.
Rum meyhane kültürünü dibine kadar yaşatacağına eminiz!
Eleos adres: Şahkulu Mh., 34420 Beyoğlu, İstanbul

İsmiyle müsemma: Asmalı Cavit

Meyhanelerin buna bağlı olarak mezelerin mabedi Asmalımescit’teyiz. Her ne kadar gönlümüzün birincileri Refik ve Yakup 2 de olsa Asmalı Cavit’in mezeleri üstüne tanımıyoruz.
Yoğurtlu şakşuka, kıymalı muska börek, topik, yaprak ciğer, işkembe pilaki, karides söğüş, köz patlıcan yemeyip de yanında yatılası mezelerden.
Buranın mezeleri dışında güzel bir özelliği daha var. Başınızda para almadan gitmeyen, kulak zarınızı patlatan müzisyenleri burada göremezsiniz.
Her daim dolu olan mekana rezervasyonsuz gitmeyin.
Asmalı Cavit adres: Asmalımescit Caddesi 16/D Tünel, İstanbul

Yaz şarkısı gibi: Tuana Meze Evi

Tuşba’ya yer verdik Tuana’ya yer vermesek olmazdı. Burası da Kurtuluş Caddesi üzerinde. Tuşba’ya göre daha uygun fiyatları var.
“Eve birisi mi gelecek?, dışarıda değil de evde bir rakı sofrası mı kurmak istediniz? Patlıcanı ezemeyecek kadar beceriksiz misiniz?” o zaman hemen Tuana’aya uğruyoruz ve en lezzetli mezelerinden kapıveriyoruz. En azından ben öyle yapıyorum 
Çiçek sarma, enginar, lakerda, ahtapot, midye dolma, soslu hamsi, biber turşusu, topik, fava, avokado salatası, tarama, misket köfte gibi ucu bucağı olmayan meze çeşitleri var. Yolunuz buralara kadar düşerse uğramadan geçmeyin.
Tuana Meze Evi adres: Kurtuluş Cad. No:58 D:1, Kurtuluş, İstanbul

Büyükada'nın en sevileni: Ali Baba

Veee sonunda bir önerimiz de Büyükada’dan geliyor! Adada her yeri dönerciler kaplamışsa da vapurdan iner inmez sizi yoğun bir yağ kokusu sarsa da bununla mücadele eden birkaç mekan var. Ali Baba da bunlardan biri. Bir de Bahçede Sinek diye mekan var ama konumuzla uzaktan yakından alakası yok.
Mezelere dönecek olursak öyle fark yaratan bir mezeleri yok. Ama klasikleşmiş lezzetlerden deniz börülcesi, karides tava, midye dolma, peynirli biber dolma, balık çorbası, patlıcan salatası ortalamanın üstünde bir lezzette.
Ada tatilinizi denize karşı burada sonlandırabilirsiniz.
Ali Baba adres: Büyükada-Maden Mh., 34970 Adalar, İstanbul

Ana yemeği unutturur: Çukur Meyhane

Bu mekanın masaları hiç boş olmaz! İnsan kalabalığının yanında bir de masa üstündeki doluluk oranın bahsediyorum. Az değil 30’a yakın mezesi var. Bu sebeple ara sıcaktı ana yemekti hiç gerek yok. Girit ezmesi (Bozcaada, Cunda’da yediklerimi aratmadı) patlıcanlı humus, soya soslu levrek şiş, Hırvat ezme, balık köftesi offf of of diyoruz! Başka bir şey demiyoruz.
Konum olarak da çok merkezi bir yerde. Galatasaray Hamamı’na gelmeden hemen sağda kalıyor. Benim müdavimi olduğum Urban ile aynı sokaktalar.
Mekan bodrum katta olmasına rağmen (ismini de oradan alıyor zaten) gayet ferah, endişeniz olmasın!
Çukur Meyhane adres: Turnacıbaşı Caddesi Kartal Sok. No: 1/A Galatasaray, Beyoğlu, İstanbul

Ege'nin yansıması: Safi

Son zamanlarda iyice moda oldu, beyaz meyhaneler, modern meyhaneler. Safi de bunlardan biri. Hem mekanın dekorasyonu, renkleriyle fark yaratmış hem de mezeleriyle. Burada da 30 yakın meze çeşidi bulmak mümkün. Sıcak mezelerde çöp şişte mantı, hamsili pilav favorimiz. Soğukta ise vişneli yaprak sarma, topik, lakerda, Safi salata, patlıcana sarılı tulum peyniri on numara beş yıldız.
Genelde müzikleriyle, sarı ışığıyla, ahşap masa duvarlarıyla hemen içimizi kapayan meyhanelerin aksine Safi, mavi beyaz renkleriyle sizi Ege’ye götürecek.
Safi adres: Meşrutiyet Cad. No: 84 Şişhane, Beyoğlu, İstanbul

Boğaza değil mezeye daldırır: Chef Mezze

Sortie’de açıldığı ilk günden bu yana mezeleriyle ün salmış bir mekandayız şimdi. Masanızda çeşit çeşit meze, karşınızda Boğaz. Buradaki muhabbet az çok tahmin edersiniz herhalde.
Ortadoğu ve Ege’ye özgü meze çeşitlerinden; chili biberli atom, tütsülenmiş babagannuş, levrek pastırma, köpoğlu, fava soğan yahni oradaki boğaz manzarasını unutturacak lezzette. Mezeler yüzünden ana yemeği oldukça küçük tutmuşlar. Bir İtalyan usulu dil buğulama bir de levrek ızgara.
Chef Meze adres: Muallim Naci Cad. No: 141 Sortie Kuruçeşme, İstanbul
Not: Chef Mezze'nin kışla birlikte kapandığını, şefleri ve sahipleri Bilal ve Gazi Ateş kardeşlerin Chef Döner markası altında lezzetlerini sunmaya devam ettiklerini ve yaz geldiğinde Chef Mezze'nin kapılarını tekrar açacağını belirtelim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar